Лабораторія на Бессарабському ринку. Дослідження м’яса.
На території Бессарабського ринку діє акредитована лабораторія, діяльність якої полягає у проведенні ветеринарно-санітарної експертизи продуктів харчування і ветеринарно-санітарного контролю.
Кожен покупець має знати, що продукти потрібно купувати в місцях, де здійснюється така перевірка і на руках у продавця обов’язково повинно бути заключення лабораторії щодо товару. Тож, розповідаємо про основні дослідження продуктів харчування.
ПЕРЕВІРКА М’ЯСА:
М’ясотуші приймаються за наявності ветеринарного свідоцтва форма №1. Цей документ засвідчує, що тварина перед забоєм була здорова і вивезена з благополучної місцевості щодо заразних хвороб тварин. Також, обов’язкова наявність паспорта і санітарної книжки особи, що здійснюватиме торгівлю.
Для лабораторних досліджень необхідна наявність туші, голови, внутрішніх органів (селезінка, печінка, серце, легені, нирки).
До ветеринарно-санітарної експертизи м’ясотуші входять такі дослідження:
– органолептичні дослідження ( за допомогою органів чуття);
– бактеріоскопія (мазки відбитків селезінки для виключення інфекційних хвороб тварин);
– трихінелоскопія (перевірка свинини на трихінельоз);
– ветеринарно-санітарний огляд туш та продуктів забою тварин для виключення інфекційних та інвазійних хвороб (фіноз, ехінокок, дікроцельоз, метастронгільоз, діктіокаульоз);
– проба варки свинини для виключення крипторхіда (кнур у народі);
– радіологічне дослідження (допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137 Cs). М’ясо допускається при показнику до 200 Бк/кг.

Після проведення ветеринарно-санітарної експертизи та висновку лікарів про безпечність та якість даної продукції, видається експертний висновок, який дозволяє торгівлю і діє лише на території ринку.